Yere özgü tektonik geleneklerin dijital ortamlarda yeniden üretilmesi: Güncel çalışmalar üzerinden bir değerlendirme

dc.authorid0000-0002-0386-3149
dc.authorid0000-0002-9102-4969
dc.contributor.authorAkyol, Özlem
dc.contributor.authorPolatoğlu, Çiğdem
dc.date.accessioned2024-12-16T13:42:47Z
dc.date.available2024-12-16T13:42:47Z
dc.date.issued2024
dc.departmentFakülteler, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü
dc.description.abstractTektonik kelimesi, Yunanca "tektonikos" yapı ve inşa ile ilgili olan, "tekton" yapı ustası veya herhangi bir sanatta usta anlamına gelen bu iki kelimeden türemiştir. Kavramın literatürde; kültürel ifadeler oluşturmak için farklı malzemelerin kavranması ve ustalıkla işlenmesi, bir şeye görünür yeni bir şekil verme eylemi, bir araya getirme, birleştirme sanatı şeklinde tanımları yer almaktadır. Bu çalışmada kullanılan "tektonik gelenekler" ifadesi ise; en küçük ölçekli yapı elemanından, taşıyıcı sistem ölçeğine kadar, tüm sistemler ve malzemeler arasındaki entegrasyonu kuran, bir yerde gelenekselleşmiş üretim tekniklerini ve birleşim detaylarını kapsamaktadır. Mimarlıkta bilgisayar destekli tasarım uygulamalarının son yıllarda yaygınlaşmasıyla yere özgü tektonik geleneklerin dijital ara yüzlerde yeniden üretilmesini içeren ampirik araştırmalar da başlamıştır. Geleneksel biçim ve motiflerin yeniden farklı bağlamlarda geleneksel veya çağdaş malzemeler ile üretilmesini içeren bu araştırmalar, çoğunlukla yeni biçim ve konstrüksiyonların üretim metotlarına odaklanmakta ve fabrikasyon süreçlerine hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma ise, 2010 sonrası Web of Science'da yayınlanmış yere özgü tektonik geleneklerin dijital ortamlarda yeniden üretildiği ampirik araştırmaların, mimarlığın uygulama ve teorik alanına katkıları üzerine bir değerlendirmeyi içermektedir. Seçilen araştırmaların birincil ortak amacı, zanaat temelli yerel bilgiyi tercüme ederek yere özgü tektonik gelenekleri ve malzeme pratiklerini yeni teknolojilerle kullanılabilir bilgiye dönüştürmek; böylece yerel mimari kültürün korunması ve sürdürülmesini sağlamaktır. Bu araştırmaların, sanayi iş birlikçi üretim modellerinde kullanılmak üzere dijital tasarım uygulamaları ile yeni tasarım metotları geliştirmeyi ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyen malzeme kullanımı ve üretim süreçleri geliştirmeyi hedefinde olduğu görülmektedir.
dc.identifier.citationAkyol, Ö. ve Polatoğlu, Ç. (2024). Yere özgü tektonik geleneklerin dijital ortamlarda yeniden üretilmesi: Güncel çalışmalar üzerinden bir değerlendirme, Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu I Bildiri Özetleri E-Kitabı, Edgü, Erincik ve Özgüven, Yekta (ed.), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.51.
dc.identifier.startpage51
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/13094
dc.language.isotr
dc.publisherT.C.Maltepe Üniversitesi
dc.relation.ispartofLisansüstü Araştırmalar Sempozyumu I Bildiri Özetleri E-Kitabı
dc.relation.publicationcategoryKitap - Ulusal
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectTektonik Gelenek
dc.subjectYer
dc.subjectHesaplamalı Tasarım
dc.subjectDijital Tasarım Uygulamaları
dc.titleYere özgü tektonik geleneklerin dijital ortamlarda yeniden üretilmesi: Güncel çalışmalar üzerinden bir değerlendirme
dc.typeBook
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Özlem Akyol_Çiğdem Polatoğlu.pdf
Boyut:
574.14 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: