Stress – cause of ovarian cyst

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Stress leads to hormonal imbalance – a major cause for ovarian cyst. According to various statistics Latvia ranks highest in ovarian cancer rate [ 14.3 per 100,000 women] and every 1 in 7 people suffer from severe mood disorders. According to WHO, European Union countries have highest rate of ovarian cysts than other places [10-17%] and 26% mental disorders (stress, anxiety, depression) as well. In India 1 in 4 women suffer from ovarian cyst and according to WHO 6.5% of Indian women suffer from mental disorders, making it most depressed country in the world, followed by China and USA. In Turkey 4.4% women have depression and 13.1% suffer from Ovarian cysts. Ovarian cysts are usually considered to be due to sex hormone imbalance but in reality our brain understands oestrogen and progesterone and interprets them in consequential way. Stress causes adrenal gland to produce more cortisol and in extreme stress adrenal gland borrows raw material to make cortisol from progesterone leading to low levels of female sex hormones. Due to this imbalance follicular cysts are triggered. Follicular ovarian cysts are mainly triggered due to stressful lifestyle. Places where depression, anxiety, stress are more, women living in such conditions usually suffer from ovarian cysts more than places where such mental disorders are less.
Stres hormonal dengesizliğe yol açar - yumurtalık kisti için önemli bir neden. Çeşitli istatistiklere göre, Letonya yumurtalık kanseri oranının en yüksek olduğu [100.000 kadında 14,3] ve her 7 kişiden 1’inde şiddetli duygudurum bozuklukları var. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Avrupa Birliği ülkeleri diğer bölgelerden [% 10-17] ve% 26 zihinsel bozukluklardan (stres, endişe, depresyon) daha fazla oranda yumurtalık kisti oranına sahiptir. Hindistan’da, her 4 kadından 1’i yumurtalık kistinden muzdariptir ve WHO’ya göre Hintli kadınların % 6,5’i zihinsel bozukluklardan muzdariptir. Bu da Hindistan’ı dünyada en çok depresyon vakası görülen ülke yapmakla beraber; Hindistan’ı Çin ve ABD izler. Türkiye’de ise % 4,4’ünde kadınlar depresyon; % 13,1’inde over kistleri görülür. Yumurtalık kistleri genellikle cinsiyet hormonu dengesizliği nedeniyle kabul edilir, ancak gerçekte beynimiz östrojen ve progesteronu anlar ve bunları sonuçta yorumlar. Stres, adrenal bezin daha fazla kortizol üretmesine neden olur ve aşırı stres altında adrenal bez, progesteron’dan kortizol yapmak için düşük miktarda kadın cinsiyet hormonuna yol açan etken maddeyi alır. Bu dengesizlik nedeniyle yumurtalık kistleri tetiklenir. Foliküler kistler çoğunlukla stresli yaşam tarzı nedeniyle tetiklenir. Depresyon, anksiyete, stresin daha fazla olduğu yerler, bu koşullarda yaşayan kadınlar genellikle yumurtalık kistlerinden muzdariptir, bu tür zihinsel bozuklukların daha az olduğu yerlerden daha fazladır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Run Nisa, K. ve Isaeva, I. (2019). Stress – cause of ovarian cyst / Stres – yumurtalık kist nedeni. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi. s. 77-78.