Tutuklu hükümlülerde kendine zarar verme davranışının çocukluk örselenme yaşantıları, duygu düzenleme güçlüğü ve öz-şefkat ile ilişkisi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C. Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmada tutuklu ve hükümlülerde kendine zarar verme davranışının çocukluk örselenme yaşantıları, duygu düzenleme güçlüğü ve öz-şefkat ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya yaşları 19-63 arasında değişen 317 tutuklu ve hükümlü gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmanın verileri Demografik Bilgi Formu, Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri, Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form ve Öz-Duyarlılık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre çalışmaya katılan tutuklu ve hükümlülerde kendine zarar verme davranışı oranı %51.1’dir. Kendine zarar verme davranışı olan tutuklu ve hükümlülerin çocukluk örselenme yaşantıları ve duygu düzenleme güçlüğü düzeylerinin kendine zarar verme davranışı olmayanlara kıyasla daha yüksek, öz-şefkat düzeylerinin ise daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çocukluk örselenme yaşantılarının altboyutları olan fiziksel kötüye kullanım ve cinsel kötüye kullanım ile duygu düzenleme güçlüğü kendine zarar verme davranışı ile ilişkili bulunmuştur. Bunlarla birlikte intihar girişimi öyküsü ve duygu düzenleme güçlüğünün kendine zarar verme davranışını pozitif yönde, sosyoekonomik düzey ve öz-şefkatin ise negatif yönde yordadığı saptanmıştır. Çalışmanın tüm sonuçları ilgili literatür kapsamında değerlendirilmiştir.
In this study, it was aimed to examine the relationship of self-injury behavior with childhood trauma experiences, difficulties in emotion regulation and self-compassion among imprisoned and convicted participants. 317 voluntary prisoners and convicts between the ages of 19-63 were included in the study. The data of the study were collected by using Demographic Information Form, Inventory of Statements About Self-injury, Childhood Trauma Questionnaire, Difficulties in Emotion Regulation Scale and Self-Compassion Scale. According to the findings of the study, the rate of self-injury behavior among the imprisoned and convicted people participating in the study was 51.1%. It was found that the levels of childhood trauma experiences and emotion regulation difficulties of the participants who had previous self-injury behavior were higher and their self-compassion levels were lower as compared to those who did not have previous self-injury behavior. In addition, physical abuse and sexual abuse, which were sub-dimensions of childhood trauma experiences and difficulty in emotion regulation were associated with self-injury behavior. Besides, it was found that the history of suicide attempts and difficulty in emotion regulation predicted self-injury behavior positively, while socioeconomic status and self-compassion predicted self-injury behavior negatively. All the results of the study were discussed within the scope of the relevant literature.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Tutuklu ve hükümlü, Kendine zarar verme davranışı, Çocukluk örselenme yaşantıları, Duygu düzenleme güçlüğü, Öz-şefkat, Imprisoned and convicted, Self-injury behavior, Childhood trauma experiences, Difficulties in emotion regulation, Self-compassion

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Gedik Yeşilyurt, E. (2022). Tutuklu hükümlülerde kendine zarar verme davranışının çocukluk örselenme yaşantıları, duygu düzenleme güçlüğü ve öz-şefkat ile ilişkisi / The relationship of self-injury behavior in prisoners and convicts with childhood traumas, difficulty in emotion regulation and self-compassion. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.