Plasma BNP and homocysteine levels in patients with or without congestive heart failure

Küçük Resim Yok

Tarih

2007

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Turkish Society of Cardiovascular Surgery

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Background: We investigated the relationship between brain natriuretic peptide (BNP), a marker for congestive heart failure, and plasma homocysteine levels. Methods: The study included seven patients (3 females, 4 males) with congestive heart failure and 36 patients (17 females, 19 males) without a history of previous myocardial infarction or congestive heart failure. Plasma BNP and homocysteine levels were measured. All the patients were assessed by transthoracic echocardiography.Results: In 19 patients (44%) plasma BNP and homocysteine levels were lower than 15 pg/ml and 7.91 mol/l, respectively, whereas in 24 patients, the corresponding levels were higher than 68.4 pg/ml and 8.84 mol/l. There was a significant positive correlation between plasma BNP and homocysteine levels (r=0.92, p<0.001, 95% confidence interval 0.86-0.95). No significant differences existed between male and female patients with respect to plasma BNP and homocysteine levels. The mean BNP and homocysteine levels were 369.9±75.4 pg/ml and 13.6±4.6 mol/l in patients with congestive heart failure; and 78.3±24.3 pg/ml and 8.9±2.5 mol/l in patients without a history of previous myocardial infarction or congestive heart failure, respectively. The two groups exhibited significantly different plasma BNP and homocysteine levels. Echocardiographic assessments showed left ventricular diastolic dysfunction in 11 patients without congestive heart failure, having a BNP level above 100 pg/ml. These patients also had higher homocysteine levels.Conclusion: Our results demonstrate that the risk for congestive heart failure may be more reliably assessed if BNP and homocysteine levels are incorporated into diagnostic screening of patients with myocardial infarction and of high-risk patients such as those with diabetes or hypertension.
Amaç: Konjestif kalp yetersizliğini gösteren bir parametre olarak kabul edilen BNP (B-tipi natriüretik peptid) ile plazma homosistein düzeyi arasındaki ilişki araştırıldı. Çalışma planı: Çalışmaya, konjestif kalp yetersizliği olan yedi hasta (3 kadın, 4 erkek) ile geçirilmiş miyokard infarktüsü ve konjestif kalp yetersizliği öyküsü olmayan 36 hasta (17 kadın, 19 erkek) alındı. Tüm hastalarda plazma BNP ve homosistein düzeyleri ölçüldü ve transtorasik ekokardiyografi yapıldı.Bulgular: On dokuz hastanın (%44) plazma BNP değerleri 15 pg/ml’den düşük bulundu, bu hastaların plazma homosistein düzeyleri 7.91 mol/l’den düşüktü. Yirmi dört hastanın (%55) plazma BNP değerleri ise 68.4 pg/ml’den yüksek bulundu, bu hastaların en düşük plazma homosistein değeri 8.84 mol/l idi. Korelasyon analizinde BNP ve homosistein düzeyleri arasında pozitif ilişki saptandı (r=0.92, p<0.001, %95 güven aralığı 0.86-0.95). Kadın ve erkek hastalar arasında BNP ve homosistein değerleri açısından anlamlı fark yoktu. Konjestif kalp yetersizliği tanısı konmuş grupta ortalama BNP ve homosistein değerleri sırasıyla 369.9±75.4 pg/ml ve 13.6±4.6 mol/l; geçirilmiş miyokard infarktüsü ve konjestif kalp yetersizliği öyküsü olmayan grupta 78.3±24.3 pg/ml ve 8.9±2.5 mol/l bulundu. İki hasta grubunun plazma BNP ve homosistein düzeyleri anlamlı farklılık gösterdi. Plazma BNP düzeyi 100 pg/ml’nin üzerinde bulunan, konjestif kalp yetersizliği bulunmayan 11 hastada ekokardiyografik olarak, sol ventrikül diyastolik fonksiyon bozukluğu saptandı. Bu hastalarda homosistein değerleri de diğer hastalara göre yüksekti.Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, miyokard infaktüsü geçirmiş hastalarla, diyabetik veya uzun süreli hipertansiyonu olan hastalar gibi yüksek risk grubundaki hastalarda, BNP ve homosistein düzeylerinin birlikte değerlendirilmesiyle, konjestif kalp yetersizliği riskinin daha güvenilir bir şekilde araştırılabileceğini düşündürmektedir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Risk Assessment, Homocysteine, Heart Failure, Echocardiography, Natriuretic Peptides, Risk değerlendirmesi, Natriüretik peptidler, Ekokardiyografi, Kalp yetmezliği, Homosistein

Kaynak

Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Q3

Cilt

15

Sayı

3

Künye

Sekban, A., Benli Aksungar, F., Şahin, M. vd. (2007). Plasma BNP and homocysteine levels in patients with or without congestive heart failure / Konjestif kalp yetersizliği olan ve olmayan hastalarda plazma BNP ve homosistein düzeyleri. Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi, Turkish Society of Cardiovascular Surgery. 15(3), s. 217-220.