Algılanan Kişi - Çevre Uyum Ölçeği'nin Türkçeye uyarlama çalışması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de yapılacak kişi-çevre uyum araştırmalarına katkı sağlaması amacı ile Chuang, Shen ve Judge (2016) tarafından geliştirilen Algılanan Kişi-Çevre Uyum Ölçeği’nin (The Perceived Person–Environment Fit Scale-PPEFS) türkçeye uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin sınanmasıdır. Araştırma, Türkiye’de değişik sektörlerde faaliyet gösteren 383 beyaz yakalı çalışanın oluşturduğu katılımcı grubu ile gerçekleştirilmiştir. Yapı geçerliği sınamaları için açıklayıcı faktör analizi yürütülmüş, faktörlerin birbirleriyle ve örgütsel vatandaşlık davranışı, iş doyumu ve işten ayrılma niyeti ile olan ilişkileri incelenmiştir. Ek olarak yaklaşan geçerlik için kişi-örgüt uyumunu ölçen başka bir ölçek ile, uzaklaşan geçerlik kapsamında ise ölçeğin yaş ve cinsiyet değişkenleri ile ilişkileri test edilmiştir. Son olarak, güvenirlik analizleri için ölçümün Cronbach Alfa içtutarlılık ve test-tekrar test durağanlık katsayıları incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ölçeğin orjinalindeki gibi; “Kişi-Örgüt”, “Kişi-Grup”, “Kişi-Yönetici” ve “Kişi-İş” uyumu olmak üzere dört faktörlü bir yapıdan oluştuğunu, bu faktörlerin birbirleriyle ve ölçülen diğer yapılarla ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, beklenildiği üzere, faktörlerin diğer kişi-örgüt uyum ölçeği ile ilişkileri anlamlıyken, yaş ve cinsiyet ile olan korelasyon katsayıları ise anlamsızdır. Faktörlerin Cronbach Alfa güvenirlik katsayılarının .79 ile .94 arasında değiştiği, test-tekrar test durağanlık katsayısı değerlerinin ise .90 ile .94 arasında olduğu bulunmuştur. Tüm bu bulgular Algılanan Kişi-Çevre Uyum Ölçeği’nin geçerlik ve güvenirliğine yönelik kanıtlar sunmaktadır.
The aim of this study is to adapt the Perceived Person-Environment Fit Scale (PPEFS), which is developed by Chuang, Shen, and Judge (2016), to Turkish and test the psychometric properties of the scale. This research was carried out with 383 white-collar employees whose operating in different sectors in Turkey. For the construct validity, the exploratory factor analysis was conducted, and also the relationships between each factors, and also between the factors and organizational citizenship behavior, job satisfaction and intent to quit were examined. Additionally, while the relationships between the scale and another scale measuring person-organizational fit was analyzed for the convergent validity, the relationships between the scale and age, and gender were tested for the divergent validity. Lastly, in order to conduct reliability analysis, Cronbach’s Alpha internal consistency and test-retest stability coefficients were investigated. The results indicated that the scale consists of a four-factor structure as in the original scale, which are "Person-Organization Fit", "Person-Group Fit”, “Person-Supervisor Fit” and “Person-Job Fit”. The correlation analysis showed that these factors are related both to each other, and the other related constructs. Additionally, as expected, while the factors were related to the other person-organizational fit scale, they were not correlated significantly to age and gender. The Cronbach Alpha’s reliability coefficients of the factors were found to be varied between .79 and .94, whereas their test-retest reliability coefficients were ranged between .90 and .94. All these findings provided some evidence for the validity and reliability of The Perceived Person-Environment Fit Scale.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kişi-çevre uyumu, Kişi-örgüt uyumu, Kişi-iş uyumu, Kişi-grup uyumu, Kişi-yönetici uyumu, Person-environment fit, Person-organization fit, Person-job fit, Person-group fit, Person-supervisor fit

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

İnkaya Horoz, E. F. (2019). Algılanan Kişi - Çevre Uyum Ölçeği'nin Türkçeye uyarlama çalışması / Adaptation of the Perceived Person–Environment Fit Scale to Turkish (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.