Okul çocuklarında güvenliği olmayan besinlerden kaynaklanan sağlık sorunları ve annelerinin besin güvenliği hakkında bilgi ve uygulamaları

dc.contributor.advisorEkici, Behice
dc.contributor.authorTırnava, Hüsra
dc.date.accessioned2024-07-12T22:23:16Z
dc.date.available2024-07-12T22:23:16Z
dc.date.issued2016en_US
dc.date.submitted2016en_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractBu araştırma, okul çocuklarının güvenli olmayan besinlerden kaynaklanan sağlık sorunlarını ve annelerinin besin güvenliği hakkında bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 409 anneden oluşmuştur. Araştırmanın verileri, Çocuğu ve Aileyi Tanıtıcı Bilgi Formu; Annelerin Besin Güvenliği Hakkında Bilgi ve Uygulamalarını Belirleme Formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler; frekans, yüzde ve Ki-kare analizi ile incelenmiştir. İstatistiksel anlamlılık için p<0.05 kabul edilmiştir. Annelerin çoğunluğunun 31-40 yaş (%74,0) grubunda; lise mezunu (%41,0) ve ev hanımı (%70,9) olduğu belirlenmiştir. Annelerin çoğunluğunun (%80,9) besin güvenliğine ilişkin bilgilerinin olduğu; bu bilgileri çoğunlukla (%49,1) aile büyüklerinden öğrendikleri ve sadece %38,6'sının bu bilgileri tamamen uyguladıkları belirlenmiştir. Annelerin büyük çoğunluğu (%98,0) besinlerdeki tarım ilacı kalıntılarının zararlı olduğunu belirtmiştir. Çocukların hiçbirinde herhangi bir kronik hastalığın olmadığı ve %11,7'sinin daha önce beslenme kaynaklı sağlık sorunu yaşadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, toplumun her kesiminde, besin güvenliği konusunda farkındalık yaratılması ve toplumun bilgilendirilmesi önerilmiştir.en_US
dc.description.abstractThis research was conducted in order to determine Health problems resulting from insecure foods in school children and knowledge and applications of mothers concerning food safety. Sample of the research was comprised of 409 mothers. Data of the research was collected using Descriptive Survey of The Child and The Family and Determination Survey of Knowledge and Applications of Mothers Concerning Food Safety. Data was evaluated as frequency and percentage and using Chi-square analysis. For statistical significance, p<0.05 was accepted. It was determined that majority of the mothers were at 31-40 years of age group (74,0%), high school graduate (41,0%) and housewives (70,9%). It was also determined that majority of mothers (80,9%) have knowledge concerning food safety, they had learned this knowledge primarily (49.1%) from family elders and only 38,6% of them was applying this knowledge. Majority of mothers (98,0%) declared that pesticide remnants in foods were harmful. It was determined that none of the children had a chronic illness and 11.7% of them had food-borne health problems previously. In light of these results, creation of awareness and informing about food safety at all levels of society have been recommended.en_US
dc.identifier.citationTırvana, H. (2016). Okul çocuklarında güvenliği olmayan besinlerden kaynaklanan sağlık sorunları ve annelerinin besin güvenliği hakkında bilgi ve uygulamaları / Health problems resulting from insecure foods in school children and knowledge and applications of mothers concerning food safety. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/11134
dc.institutionauthorTırvana, Hüsraen_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherMaltepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.snmzKT1161en_US
dc.subjectBesinen_US
dc.subjectÇocuken_US
dc.subjectGüvenli besinleren_US
dc.subjectBesin zehirlenmesien_US
dc.subjectFooden_US
dc.subjectChilden_US
dc.subjectSecure fooden_US
dc.subjectFood poisoningen_US
dc.titleOkul çocuklarında güvenliği olmayan besinlerden kaynaklanan sağlık sorunları ve annelerinin besin güvenliği hakkında bilgi ve uygulamalarıen_US
dc.title.alternativeHealth problems resulting from insecure foods in school children and knowledge and applications of mothers concerning food safetyen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Hüsra_Tırnava_Okul_Çocuklarında_Güvenliği.pdf
Boyut:
2.89 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format