Şirket satınalma ve birleşmelerinde örgütsel kültürün çalışan sonuçlarına etkisinde birey-örgüt uyumunun aracı rolü

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018-06

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Birleşme ve satınalma sürecine yönelik literatür incelendiğinde yapılan araştırmalar insan faktörünün çok önemli olduğunu vurgulamaktadır. Genel görüş, birleşme satınalmaların çalışanların hayatlarını etkileyen, yaşadıkları stres ve belirsizlik nedeniyle psikolojik ve davranışsal tepkiler vermelerine neden olan zorlu süreçler olduğu yönündedir. Yapılan çalışmalarda örgütsel kültür konusu birleşme ve satınalma süreci içerisinde gittikçe önem kazanan bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada satınalma süreci sonrasında örgüt kültürünün iş tatmini, duygusal bağlılık ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde birey-örgüt uyumunun aracı rolünü inceleyerek literatüre katkı sağlanması hedeflenmektedir. Telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren yine aynı sektörde faaliyet gösteren bir şirketi satınalma süreci sonrasında, 187 çalışan üzerinde uygulanan bu örnek olay çalışmasının sonuçları, birey-örgüt uyumunun iş tatmini, duygusal bağlılık ve işten ayrılma niyeti üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğunu; ayrıca birey- örgüt uyumunun; örgüt kültürünün misyon, katılım, tutarlılık ve uyum yeteneği olmak üzere tüm boyutlarının iş tatminine olan etkisinde, misyon ve katılım boyutlarının duygusal bağlılığa olan etkisinde ve misyon boyutunun işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde aracı rolü bulunduğunu kanıtlamıştır. Araştırmanın bulguları, örgüt kültürü, işten ayrılma niyeti, iş tatmini, duygusal bağlılık, birey-örgüt uyumu gibi kavramların günümüz iş dünyasında şirket ve çalışanlar için niçin önemli olduğuyla ilişkilendirilerek tartışılmıştır.
In the literature, many studies recognize the significant role of the human factor in a merger and acquisition. The main idea is that M&As are challenging processes in employees’ lives which lead to unpleasant psychological and behavioral reactions due to the increased levels of stress and ambiguity. Across the studies surveyed, the organizational culture has been recognized to be a theoretically vital factor in mergers and acquisitions. This case-study sought to contribute to business by examining the effects of organizational culture on job satisfaction, affective commitment and intent to leave with mediating the role of person-organization fit in a post-acquisition. The case-study was held in a company recently experienced a post-acquisition process in the telecommunication sector and 187 employees participated. The results of the study showed that person-organization fit has statistically significant effect on job satisfaction, affective commitment and intent to leave. In addition, person-organization fit has a mediating role on the effect of adaptability, involvement, mission and consistency traits of organization culture on the job satisfaction; on the effect of mission and involvement traits on the affective commitment and on the effect of mission trait on the intent to leave. The results of the study were discussed in association with the importance of the variables in today’s business environment.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Örgüt kültürü, İş tatmini, Duygusal bağlılık, İşten ayrılma niyeti, Birey-örgüt uyumu, Satın alma ve birleşme, Organizational culture, Job satisfaction, Affective commitment, Intent to leave person-organization fit, Merger and acquisitions

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Örki, M. T. (2018). Şirket satınalma ve birleşmelerinde örgütsel kültürün çalışan sonuçlarına etkisinde birey-örgüt uyumunun aracı rolü / The effects of organizational culture on job satisfaction: The mediating role of person-organization fit in a post-acquisition. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.