Fast food sektöründe pazarlama karmasının standardizasyonu ve adaptasyonu

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2006

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Uluslararası pazarlama literatüründe pazarlama programlarının adaptasyonu ve standardizasyonu, çok tartısılan bir konu olmustur. Pazarlama programlarını her ülke pazarında standardize etme veya özel ihtiyaca istinaden adapte etme sorusu, akademisyenler ve uluslararası pazarlama faaliyeti gösteren isletmeler için bir problem olmayı sürdürmüstür. Avantajları ile dezavantajları konusunda çok çesitli fikirler sunulmasını saglamıstır. Uluslararası pazarlarda, ülkelerin ekonomik durumları ve yasaları; uluslararası iletisim ve dagıtım altyapısının durumu; yerel pazarlarda bulunan müsterilerin beklentileri, tercihleri, yerel pazarlardaki rekabet, vb. gibi çesitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler sebebiyle sirketler, pazarlama karmasında standardizasyon ve adaptasyon stratejilerini kullanmaktadırlar. Basarılı pazarlama programları olusturabilmek için bu stratejileri dogru bir biçimde kullanmak zorundadırlar. Stratejiler dogru kullanılamadıgı zaman pazarlama programları etkili olamamakta, pazarlardan olumsuz reaksiyonlar alınmaktadır. Dolayısıyla, sirketler uluslararası pazarlarda basarısızlıga ugramaktadırlar. Çalısmanın amacı; uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren fast food sektöründeki sirketlerin, pazarlama karmasında standardizasyon ve adaptasyon stratejilerini nasıl kullandıklarını belirlemektir. Pek çok ülke pazarında basarılı bir sekilde faaliyet gösteren fast food sirketlerinin, pazarlama karmasının hangi elemanında, hangi stratejiyi niçin kullandıgı incelenmektedir. Böylelikle, standardizasyon ve adaptasyon stratejilerinin etkin bir biçimde nasıl kullanıldıgı açıklanmaktadır. Bu amaçla tez çalısması dört bölümden olusmustur. Birinci bölümde öncelikle pazarlama karması kavramı ve pazarlama karmasını olusturan ögeler açıklanmıstır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Tüzüntürk, İ. M. (2006). Fast food sektöründe pazarlama karmasının standardizasyonu ve adaptasyonu (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.