Fast food sektöründe pazarlama karmasının standardizasyonu ve adaptasyonu
dc.contributor.advisor | Özgeldi, Mürşide | |
dc.contributor.author | Tüzüntürk, İsmail Murat | |
dc.date.accessioned | 2024-07-12T22:15:50Z | |
dc.date.available | 2024-07-12T22:15:50Z | |
dc.date.issued | 2006 | en_US |
dc.date.submitted | 2006 | en_US |
dc.department | Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.description.abstract | Uluslararası pazarlama literatüründe pazarlama programlarının adaptasyonu ve standardizasyonu, çok tartısılan bir konu olmustur. Pazarlama programlarını her ülke pazarında standardize etme veya özel ihtiyaca istinaden adapte etme sorusu, akademisyenler ve uluslararası pazarlama faaliyeti gösteren isletmeler için bir problem olmayı sürdürmüstür. Avantajları ile dezavantajları konusunda çok çesitli fikirler sunulmasını saglamıstır. Uluslararası pazarlarda, ülkelerin ekonomik durumları ve yasaları; uluslararası iletisim ve dagıtım altyapısının durumu; yerel pazarlarda bulunan müsterilerin beklentileri, tercihleri, yerel pazarlardaki rekabet, vb. gibi çesitli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler sebebiyle sirketler, pazarlama karmasında standardizasyon ve adaptasyon stratejilerini kullanmaktadırlar. Basarılı pazarlama programları olusturabilmek için bu stratejileri dogru bir biçimde kullanmak zorundadırlar. Stratejiler dogru kullanılamadıgı zaman pazarlama programları etkili olamamakta, pazarlardan olumsuz reaksiyonlar alınmaktadır. Dolayısıyla, sirketler uluslararası pazarlarda basarısızlıga ugramaktadırlar. Çalısmanın amacı; uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren fast food sektöründeki sirketlerin, pazarlama karmasında standardizasyon ve adaptasyon stratejilerini nasıl kullandıklarını belirlemektir. Pek çok ülke pazarında basarılı bir sekilde faaliyet gösteren fast food sirketlerinin, pazarlama karmasının hangi elemanında, hangi stratejiyi niçin kullandıgı incelenmektedir. Böylelikle, standardizasyon ve adaptasyon stratejilerinin etkin bir biçimde nasıl kullanıldıgı açıklanmaktadır. Bu amaçla tez çalısması dört bölümden olusmustur. Birinci bölümde öncelikle pazarlama karması kavramı ve pazarlama karmasını olusturan ögeler açıklanmıstır. | en_US |
dc.identifier.citation | Tüzüntürk, İ. M. (2006). Fast food sektöründe pazarlama karmasının standardizasyonu ve adaptasyonu (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12415/10218 | |
dc.institutionauthor | Tüzüntürk, İsmail Murat | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.publisher | Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.snmz | KT0245 | en_US |
dc.title | Fast food sektöründe pazarlama karmasının standardizasyonu ve adaptasyonu | en_US |
dc.type | Master Thesis | en_US |
dspace.entity.type | Publication |
Dosyalar
Orijinal paket
1 - 1 / 1
Yükleniyor...
- İsim:
- İsmail_Murat_Tüzüntürk_Fast_Food_Sektöründe.pdf
- Boyut:
- 485.07 KB
- Biçim:
- Adobe Portable Document Format
- Açıklama:
- Tam Metin / Full Text