Yapay zeka ile sosyal medya uygulamalarında sahte haber tespiti / Fake news detection in social media applications with artificial intelligence

dc.authorid0009-0005-9507-9165
dc.contributor.advisorGüvenoğlu, Erdal
dc.contributor.authorErörs, Hamza
dc.date.accessioned2024-12-13T14:47:15Z
dc.date.available2024-12-13T14:47:15Z
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTam Metin / Full Text
dc.description.abstractGünümüzde internete erişim kolaylığı ve teknolojinin gelişmesi ile kullanıcılar arasında bilgi ve etkileşim hızla artmıştır. Günümüzde en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında Instagram, X (Twitter), LinkedIn, Snapchat, TikTok, Reddit, Vimeo, YouTube, Dailymotion, Twitch, Vevo, TikTok (kısa videolar için), Instagram TV (IGTV), Facebook Watch ve diğerleri yer almaktadır. Bu uygulamalar aynı zamanda bilgiye erişim ve bilginin yayılma hızını da artırmaktadır. Kişilerin internet medyasına ilgi göstermesiyle, bu çevrimiçi haber kanallarının etki alanları gün geçtikçe genişlemektedir. Bu nedenle, yalan haberlerin yayılması önemli ölçüde artmıştır. Bu tez çalışması, yalan haberlerin yayılma nedenlerini, bu duruma karşı alınan önlemleri, önerilen metodolojileri, uygulanan yaklaşımları ve yeni yöntemleri ele alınmaktadır.
dc.description.abstractWith the ease of access to the internet and the advancement of technology, the rapid increase in information and interaction among users has occurred. Among the most widely used social media applications today are Instagram, X (Twitter), LinkedIn, Snapchat, TikTok, Reddit, Vimeo, YouTube, Dailymotion, Twitch, Vevo, TikTok (for short videos), Instagram TV (IGTV), Facebook Watch, and others. These applications also contribute to the increased access to and dissemination of information. As individuals show interest in online media, the influence of these online news channels is expanding day by day. Consequently, the spread of false news has significantly increased. This thesis aims to address the reasons for the spread of false news, the measures taken against this issue, proposed methodologies, approaches, and new methods applied.
dc.identifier.citationErörs, H. (2024). Yapay zeka ile sosyal medya uygulamalarında sahte haber tespiti / Fake news detection in social media applications with artificial intelligence. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/13073
dc.language.isotr
dc.publisherMaltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectYapay zeka uygulamaları
dc.subjectYalan haber tespiti
dc.subjectSahte haber
dc.subjectSosyal medya
dc.subjectArtificial intelligence applications
dc.subjectFake news detection
dc.subjectFake news
dc.subjectSocial media
dc.titleYapay zeka ile sosyal medya uygulamalarında sahte haber tespiti / Fake news detection in social media applications with artificial intelligence
dc.title.alternativeFake news detection in social media applications with artificial intelligence
dc.typeMaster Thesis
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Hamza_Erörs_Yapay_Zeka_ile_Sosyal.pdf
Boyut:
1.65 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.17 KB
Biçim:
Item-specific license agreed to upon submission
Açıklama: