Yüzyılımızda iki antropoloji anlayışı Heidegger ve Mengüşoğlu

Küçük Resim Yok

Tarih

2000

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Hacettepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu yazıda, yüzyılımızda insan sorununa eğilen ve çözüm arayan iki düşünürün farklı bakış açıları irdelenecektir. Çağımızda insanın yurtsuzluğu olgusundan yola çıkan Heidegger, modem çağda insanın bu durumunun nedenini, batı düşünüşünde uzun süren bir dönem boyunca egemen olan bir düşünme tarzına- metafizik düşünmeye - bağlar. İnsanın, yurtsuzluktan kurtulmasının da ancak, metafizik düşünmenin aşılmasıyla olabileceği sonucuna varır. Bu aşma ancak Varolma da (Dasein) gerçekleşebileceği için de Varolmanın çözümlemesini yapar. Böylece Heidegger insanı, Varolma kavramının çözümlenmesi yoluyla araştırır. Buna karşılık Mengüşoğlu'ya göre insan problemine herhangi bir kavramdan hareketle yaklaşmak yanıltıcıdır. Bu nedenle o, mevcut antropoloji anlayışlarını eleştirir ve adına Ontolojik Antropoloji dediği yeni bir antropoloji geliştirir. Bu antropoloji, insanı herhangi bir kavramdan değil, somut biyopsişik bütünlüğünden kalkarak araştınr. Böylece bu antropoloji, insan dünyasında ortaya çıkan somut problemlere yaklaşmada daha elverişlidir.
This article deals with the different viewpoints of two philosophers of the XX. cenmry, the German philosopher Heidegger and the Turkish philosopher who tackle the problem of man and wish to solve this problem in this cenmry. Heidegger starts out the case of homelessness of man in our age. He emphasizes that the reason for this case of man in modem age is a way of thinking-"metaphysical thinking" - which has been dominant for a long time in westem thinking. According to him, the salvation of man from this case-homelessness- is possible only by way of transcending "metaphysical thinking". Thinking the sole possibility of this transcending lies in Dasein, he deals with Daseinsanalytik, an analysis of this concept. Thus, Heidegger approaches human being from a conceptual point of view. But Mengüşoğlu is against to approaching man from a conceptual viewpoint. He thinks that this way of approaching will lead us into errOL Therefore, he critizes current anthropological viewpoints and he founds a new anthropology which he calls ontological anthropology. This anthropology deals with man not through any conception but through "his concrete biopsychic wholeness". Thus this new anthroplogy seems to be more suitable approaching man and solving concrete problems in human world.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İnsan, Antropoloji, Metafizik düşünme, Yurtsuzluk, Varolma(dasein), Yaklaşım, Somut biyopisişik bütünlük, Man, Anthropology, Homelessness, Metaphysical thinking, Dasein, Approach, Concrete biopsychic wholeness

Kaynak

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

17

Sayı

2

Künye

İyi, S. (2000). Yüzyılımızda iki antropoloji anlayışı Heidegger ve Mengüşoğlu. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Hacettepe Üniversitesi. 17(2), s. 57-67.