Demir ipekyolunda Türkiye geçişi için en uygun güzergâh seçimi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Demir İpek Yolu, 2013 yılında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından başlatılan OBOR (One Belt One Road) projesinin Belt kısmında yer almaktadır. Belt Orta Çin’den başlayıp Orta Asya üzerinden Moskova, Rotterdam ve Venedik’ e uzanan ulaştırma ağlarını içermektedir. Tek bir rota yerine Asya Avrupa yönünde yer alan değişik koridorlardan oluşan bu yapı içinde Türkiye Orta koridor olarak da adlandırılan Çin Merkez ve Batı Asya koridorunda yer almaktadır. Yapılan ilk seferlerde daha önce 45 gün olan taşıma süresi 16 günler seviyesine indirilmiştir. Bu çalışmada BTK (Bakü Tiflis Kars), Marmaray gibi projeleri de dikkate alarak Türkiye geçişi için en uygun güzergâhlar Maliyet, Süre, Yük Potansiyeli, Güvenlik Riski kriterleri çerçevesinde belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bildiride en uygun güzergâhlar Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) ile belirlenmiştir.
IronSilk Road takes part in Belt side of OBOR inititiave started by Chinese President Xi Jinping in 2013.Belt term covers transport networks from Middle China to Moscow, Rotterdam and Venice Through Central Asia. Iron Silk Road is combined of different transport corridors to Europe instead of only one route. Turkey takes part in Central China-Western Asia corridor which also named as Middle Corridor. Rail Transit time decreased from 45 days to 16 days during first voyages to Europe. In this study, it will be determined the best Iron Silk Road routes for Turkey considering BTK (Baku-Tbilisi-Kars) and Marmararail projects under the criterias of Cost, Transit Time, Cargo Potential, Security Risks. In this study, The most suitable routes will be determined by the Analytical Hierarchy Process (AHP).

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Analitik hiyerarşi süreci, One belt one road, Demir ipekyolu, Ulaştırma koridorları, Bakü-Tiflis-Kars, Türkiye, Analitic hierarchy processn, OneBelt one road, Iron silk road, Transport corridors, Baku-Tbilisi-Turkey

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Kankavi, M. Y. (2019). Demir ipekyolunda Türkiye geçişi için en uygun güzergâh seçimi / Study on selection of the best Turkey routes for iron silk road (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.