Öğrencilerin bilim ve bilim insanına bakış açılarının belirlenmesi

Küçük Resim Yok

Tarih

2001

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırmanın amacı öğrencilerin bilim ve bilim insanına karşı bakış açılarının belirlenmesi ve öğrencilerde bilim ve bilim insanına karşı olumlu davranışlar oluşturmak için metotIar belirtmektir. Mason Kahle, Gardner'ın (1991) bulgularına göre lise öğrencilerinin çoğunda erkek baskın bilim imajı vardır. Bu imaj öğrencilerin bilim hakkındaki düşüncelerini etkilemektedir. Bilimin zorluğu, sıkıcılığı gibi olumsuz düşünceler bilime karşı olumsuz davranışlara neden olabilir. Bilim insanlarının dahi yalnız çalışmaktan hoşlanmaları ve sınırlı sosyal hayatları olması öğrencilerin bilimi kariyer oIarak düşünmelerini engeIleyici faktörler olabilir. Bilimsel aktivitelerin erkek baskın araç gereçlerle yapıIması ve erkek öğretmen imajı bayanların bilimseI aktivitelere daha az katılmasına neden olabilir. Bu araştırmada istenilen cevapların yazılı olarak alınmasında karşılaşılacak güçlüklerden dolayı öğrencilerin bilim ve bilim insanı hakkındaki düşünceleri hakkındaki verileri toplamak için David W. Chambers (1981) tarafından geliştirilmiş DAST Draw-A-Scientist Test (Bir Bilim İnsanı Çizme Testi) kullanıIacaktır. Chambers, Mead ve Metraux'un (1957) araştırmaları ışığında standart bilim insanı imajı için yedi belirteç geliştirmiştir. Schibeci ve Sorensen (1984) DAST'ın öğrencilerin bilim ve bilim insanına bakış açılarını belirlemek için güvenilir bir test olduğunu belirtmiştir
Aims of this research are to determine students perspectives of scicence and acientists and to interpret the ways to change the attitudes of students toward science and scientist. Mason Kahle and Gardner (1991) concluded that many high school students have masculine image of science. The image affects their attitude toward science. Negative beliefs such as difficulty or boredom may result in negative attitudes toward science. An unpleasant entity of science and scientists such as genius enjoy working alone or limited social life may cause students disqualify science as a career. Females participate in fewer science activities. Getting appropriate answers from children by means of writing is hard therefore DAST. Draw-A-Scientist Test which is developed by David W. Chambers in 1981 will be used to collect data about children's perceptions of science and scientists in this study. Seven standard indicators for the "standard image" of scientists developed by Chambers based on the research by Mead and Metraux (1957). Schibeci and Sorensen (1983) expressed that DAST is a reliable test to determine the perceptions of childrens image of science and scientist.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Bilim, Öğrenciler ve bilim, Bilim insanı, Science, Scientist, Students and science

Kaynak

Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Serkan, Ö. (2001). Öğrencilerin bilim ve bilim insanına bakış açılarının belirlenmesi. Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu içinde (478-484 ss.). İstanbul: Maltepe Üniversitesi.