An exploratory study of the differences between the green supply chain practices of goods vs. service retailers
Küçük Resim Yok
Tarih
2017
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Bu araştırma yeşil tedarik zinciri uygulamalarında ürün ağırlıklı perakendeciler ile hizmet ağırlıklı perakendeciler arasındaki olası farklılıkları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma hizmet ve ürün perakendeciliğinde görünen önemli farkların hizmet ağırlıklı perakendeciler (örneğin, oteller) ve ürün ağırlıklı perakendecilerin (örneğin, marketler) yeşil tedarik zinciri uygulamalarına da yansıyacağı varsayımından yola çıkılarak yapılmıştır. Bu bağlamda yukarıda belirtilen farklı hizmet seviyelerinde çalışan perakendecilerin uyguladıkları yeşil tedarik zinciri yöntemlerinin, bu alanda karşılaşılan engellerin ve bunları aşma çabalarının da önemli farklılıklar göstereceği beklenmektedir. İkincil ve buna bağlı bir konu olarak, araştırmamız perakendecilerin yeşil tedarik zinciri uygulamalarında müşterinin olası etkilerini de incelemektedir. Bu çalışmanın neticesinde çıkan bulguların yeşil tedarik zinciri ve bunun perakende uygulamaları konusuna eğilen akademisyenlere, sektör çalışanlarına ve karar alıcılara ışık tutması amaçlanmaktadır
This study aims to explore the potential differences in the green supply chain practices (GSCP) of goods vs service retailers. Given that there are significant distinctions between the retailing of goods and services, we expect to see differences between the GSCP of high service retailers (such as hotels) and their low-service counterparts (such as grocery retailers). Specifically, we posit that there will be variations between goods retailers and service retailers with respect to the extent and type of GSCP adopted by them, the barriers they face and the strategies they use to address the challenges in their efforts toward this end. In addition, and closely related to this objective, our research also aims to examine the impact of the customer to the GSCP of retailers. The findings of this research bear implications for professionals, academics and policy makers who are interested in GSCP and its applications in the retail industry.
This study aims to explore the potential differences in the green supply chain practices (GSCP) of goods vs service retailers. Given that there are significant distinctions between the retailing of goods and services, we expect to see differences between the GSCP of high service retailers (such as hotels) and their low-service counterparts (such as grocery retailers). Specifically, we posit that there will be variations between goods retailers and service retailers with respect to the extent and type of GSCP adopted by them, the barriers they face and the strategies they use to address the challenges in their efforts toward this end. In addition, and closely related to this objective, our research also aims to examine the impact of the customer to the GSCP of retailers. The findings of this research bear implications for professionals, academics and policy makers who are interested in GSCP and its applications in the retail industry.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Kaynak
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Bedük, S. (2017). An exploratory study of the differences between the green supply chain practices of goods vs. service retailers / Ürün ve hizmet perakendecileri arasında yeşil tedarik zinciri uygulamalarındaki farklılıklar. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.