Bilimkurgu filmlerindeki simülasyon evreninin teknoloji ve dijital oyunlarla ilişkisi, “G.A.F.” kısa film projesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Sinemanın sanat olarak kabul edilme sürecinden itibaren gerçeklik kavramı, dönemin teorisyenleri tarafından tartışılan bir konu olmuştur. Biçimci ve gerçekçi olarak ikiye ayrılan teorisyenler, sinemanın gelişimini büyük ölçüde etkilemişlerdir. Gerçekçi yaklaşım, sahnelerin doğallığına vurgu yaparak izleyicilere gerçek dünyayı daha yakından deneyimleme fırsatı sunar. Bu yöntem, seyircinin karakterlerle duygusal bir bağ kurmasını kolaylaştırır ve izleyicileri olayın içine çekme potansiyeli taşır. Biçimci yaklaşım ise sanatsal ifadeye odaklanarak film yapımını bir sanat eseri olarak ele almaktadır. Fransız teorisyen Jean Baudrillard’ın simülasyon teorisi, gerçeğin simülasyonlar tarafından yerine getirildiği ve anlamın kaybolduğu bir dünya anlayışını öne sürmektedir. Bu çalışmada, Baudrillard’ın simülasyon teorisi bağlamında bilimkurgu filmlerindeki sanal dünyalar ve gerçek dışı teknolojilerin kullanımına yönelik araştırmalar yapılarak, günümüzdeki yansımalarına yer verilmiştir. Günümüzde sekizinci sanat olarak varlığını kabul ettiren dijital oyunların, simülasyon teknolojileri ile olan ilişkisine ayrıca değinilmiştir. Çalışmanın amacı, bilimkurgu filmlerindeki sanal dünyaların ve gerçek dışı teknolojilerin, günümüz teknolojilerine olan etkisi ile toplumsal yaşantımıza olan faydalarına dikkat çekmektir. Eser olarak sunulan ‘G.A.F’ filminde simülasyon teknolojilerinin insan hayatına olan etkisi açıkça görülmektedir.
Since the acceptance of cinema as an art, the concept of reality has been a subject of debate among the theorists of the period. The theorists, who are divided into formalist and realist, have greatly influenced the development of cinema. The realist approach emphasizes the naturalism of the scenes and offers the audience the opportunity to experience the real world more closely. This method makes it easier for the audience to establish an emotional connection with the characters and has the potential to draw the audience into the action. The formalist approach focuses on artistic expression and treats filmmaking as a work of art. French theorist Jean Baudrillard's simulation theory posits a world in which reality is replaced by simulations and meaning is lost. In this study, research on the use of virtual worlds and unreal technologies in science fiction films in the context of Baudrillard's simulation theory is conducted and its reflections on the present day are included. The relationship between digital games, which are recognized as the eighth art today, and simulation technologies is also mentioned. The aim of the study is to draw attention to the impact of virtual worlds and unreal technologies in science fiction movies on today's technologies and their benefits for our social life. In the movie 'G.A.F' presented as a work, the effect of simulation technologies on human life is clearly seen.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Sinema, Bilimkurgu, Simülasyon, Teknoloji, Dijital oyunlar, Cinema, Science fiction, Simulation, Technology, Digital games

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Özışık, Y. (2024). Bilimkurgu filmlerindeki simülasyon evreninin teknoloji ve dijital oyunlarla ilişkisi, “G.A.F.” kısa film projesi / The relationship between the simulation universe in sci-fi movies and technology and digital games, "G.A.F." short film project. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.