İktisat teorisi çerçevesinde emek piyasası ve işsizlik: oyun teorisindeki karşılıkları

Küçük Resim Yok

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu çalışma iktisat teorisinde emek piyasası ve işsizlik olgusunun farklı analizlerini ele almakta ve işsizlik olgusunu bir sonuç değil bir neden olarak değerlendiren yaklaşımların üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede emek piyasasının büyük ölçüde sınırlandırıldığı ya da tamamen işlevsizleştirildiği planlı ekonomi deneyimleri incelenmiş ve bu ekonomilerde işsizliği uzun dönemli olarak ortadan kaldıran aşırı emek talebi olgusu oyun teorisi yöntemiyle analiz edilmiştir. İşsizlik sorununun tümüyle sonlandırılması için sürekli bir emek talebi fazlasına ve mutlak bir iş güvencesi uygulamasına ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
This study deals with different analysis of labour market and unemployment phenomenon and concentrate on the approaches which determines unemployment phenomenon as a reason rather than a result. In this frame, planned economy experiences that substantially restricted labour market or totally make unfuctional are examined and the excessive labour demand phenomenon which abolished the long run unemployment in these economies are analysed by the method of game theory. To abolish the unemployment question entirely, the study reach to a conclusion of the necessity of excessive labour demand and absolute job security implementation.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İktisat teorisi, Emek piyasası, İşsizlik, Economics theory, Labor market, Unemployment

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Akyurt, Y. A. (2020). İktisat teorisi çerçevesinde emek piyasası ve işsizlik: oyun teorisindeki karşılıkları / Labor market and unemployment within te framework of economic theory: counterparts şn game theory (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.