Bağımlılık Dergisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi veri tabanında bulunan, 2007-2020 (Haziran) tarihleri arasında Türkiye'de internet bağımlılığı ile ilgili yapılmış lisansüstü tezleri incelemektir. Yöntem: Çalışma amaçlı örnekleme türlerinden, ölçüt örnekleme ile seçilen 126 tezden oluşmaktadır. Çalışmada, betimsel içerik analizi yöntemi ve veri toplama tekniği olarak da doküman analizi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Tez Sınıflama Formu kullanılmıştır. Veri analizi için frekans, yüzde değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: Yapılan çalışma sonucunda en çok çalışılan temaların demografik-sosyodemografik özellikler ile kişisel özellikler olduğu, yüksek lisans tez sayısının doktora tezlerinden daha çok olduğu ve en çok çalışma yapılan yılın 2019 olduğu bulunmuştur. İncelenen tezlerde en çok nicel yöntem ve basit seçkisiz-rastgele örnekleme kullanılmıştır. En çok tercih edilen örneklem büyüklüğü 301-1000 kişidir. En çok tercih edilen örneklemin, ortaöğretim öğrencileri olduğu görülmüştür. Tutum/algı/kişilik/yetenek testleri en çok kullanılan veri toplama araçlarıdır. Ayrıca nicel veri analiz yöntemlerinin, nitel veri analiz yöntemlerine göre daha fazla kullanıldığı görülmüştür. Sonuç: İnternet bağımlılığı ile ilgili betimsel düzeyde çalışmalardan öteye daha derinlemesine çalışmalar yapılmasına ve önleme-müdahale yöntemlerinin oluşturulmasına ihtiyaç vardır.
Objective: This study aims to examine the postgraduate theses on internet addiction in Turkey between 2007-2020 (June) in the database of the Council of Higher Education National Thesis Center. Method: The study consists of 126 theses selected via criterion sampling, which is one of the sampling types for research purposes. In the study, the descriptive content analysis method was used and document analysis was used as the data collection technique. Thesis Classification Form was used as the data collection tool. Frequency and percentage values were calculated for data analysis. Results: Tthe most studied themes were demographic-sociodemographic characteristics with personal characteristics, the number of master's theses was more than doctoral theses, and the year in which the biggest number of studies were conducted was the year of 2019. In the examined theses, quantitative methods and simple random-random sampling techniques were mostly used. The most preferred sample size is 301-1000 people. The most preferred sample was secondary school students. Attitude/perception/personality/ability tests are the most used data collection tools. In addition, quantitative data analysis methods are used more than qualitative data analysis methods. Conclusion: There is a need to carry out more in-depth studies on internet addiction beyond descriptive studies and to establish prevention-intervention methods.

İnternet bağımlılığı, Lisansüstü tez, Betimsel içerik analizi, Internet addiction, Postgraduate thesis, Descriptive content analysis

Bağımlılık Dergisi

Kurtoğlu, E. ve Süslü, D.P. (2023). Türkiye'de internet bağımlılığı ile ilgili yapılmış lisansüstü tezlerin incelenmesi. / An analysis of graduate theses on internet addiction in Turkiye. Bağımlılık Dergisi, 25(1), s.10-22.