Yeme-içme mekanlarında renk algısının iki restoran örneği üzerinden incelenmesi
Küçük Resim Yok
Tarih
2019
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Güven Plus Grup A.Ş.
Erişim Hakkı
CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Yeme-içme mekanlarında renk kavramı, iç mekan tasarımı ve kullanıcı için mekanın kimliğinin algılanmasında etkili olan faktörlerden biridir. Renklerin kullanıcılar üzerindeki etkileri literatürdeki farklı araştırmalarda ortaya konulmuştur. Mekan tasarımlarında, bireylerin sosyo-kültürel çevresel faktörlerinin ve sosyo-ekonomik vb. farklı özellikleri düşünülerek renk seçimi yapılması gerekmektedir. Renk kavramının birey psikolojisi üzerindeki etkisinin önemi göz önünde bulundurulduğunda, tasarımcının fonksiyonel ve sembolik anlamları ön planda tutarak mekanı oluşturması beklenmektedir ve bu durum günümüzde sayısı giderek artan restoranlar için de geçerlidir. Hedef kitlesini ve kimliğini doğru tanımlamış işletmeler, iç mekan tasarımcısı ile işbirliği içinde olarak mekanlarında kullanacakları renkleri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlemelidirler. Çalışma kapsamında, renk kavramı, bu kavramın yeme-içme mekanları ve bireyler üzerindeki etkileri araştırılmış ve bu çalışmaya rastgele örnek olarak seçilen İstanbul Anadolu Yakasında bulunan iki restoran incelenmiştir. Çalışmanın amacı, renk kavramı ve bu kavramın mekan ve bireyler üzerindeki algısının incelenmesi ve bu kurama bağlı olarak örneklem seçilen iki restoranın ele alınmasıdır. Çalışmanın yöntemi, kuramsal tartışmanın yanı sıra birincil veri toplama tekniği olarak görsel çözümleme ve online anket yöntemidir. Örneklem seçilen iki restoran gözlem yapıldıktan sonra elde edilen veriler dahilinde görsel çözümleme yapılıp bireylere online anket gönderilerek 50 kişiye ulaşılmış ve değerlendirilmiştir. Sonuç olarak renk kavramının birey ve mekan kimliği algısında etkili olduğu sonucu saptanmıştır.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Yeme-İçme Mekanları, Renk, Mekan Algısı, Birey Algısı
Kaynak
1. Uluslararası Bilim Kültür ve Sanat Kongresi
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
Sayı
Künye
Ergene, A. İ. (2019). Yeme-içme mekanlarında renk algısının iki restoran örneği üzerinden incelenmesi. 1. Uluslararası Bilim Kültür ve Sanat Kongresi, Güven Plus Yayıncılık A.Ş., s. 58-67.