Yeme-içme mekanlarında renk algısının iki restoran örneği üzerinden incelenmesi

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Güven Plus Grup A.Ş.

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Yeme-içme mekanlarında renk kavramı, iç mekan tasarımı ve kullanıcı için mekanın kimliğinin algılanmasında etkili olan faktörlerden biridir. Renklerin kullanıcılar üzerindeki etkileri literatürdeki farklı araştırmalarda ortaya konulmuştur. Mekan tasarımlarında, bireylerin sosyo-kültürel çevresel faktörlerinin ve sosyo-ekonomik vb. farklı özellikleri düşünülerek renk seçimi yapılması gerekmektedir. Renk kavramının birey psikolojisi üzerindeki etkisinin önemi göz önünde bulundurulduğunda, tasarımcının fonksiyonel ve sembolik anlamları ön planda tutarak mekanı oluşturması beklenmektedir ve bu durum günümüzde sayısı giderek artan restoranlar için de geçerlidir. Hedef kitlesini ve kimliğini doğru tanımlamış işletmeler, iç mekan tasarımcısı ile işbirliği içinde olarak mekanlarında kullanacakları renkleri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlemelidirler. Çalışma kapsamında, renk kavramı, bu kavramın yeme-içme mekanları ve bireyler üzerindeki etkileri araştırılmış ve bu çalışmaya rastgele örnek olarak seçilen İstanbul Anadolu Yakasında bulunan iki restoran incelenmiştir. Çalışmanın amacı, renk kavramı ve bu kavramın mekan ve bireyler üzerindeki algısının incelenmesi ve bu kurama bağlı olarak örneklem seçilen iki restoranın ele alınmasıdır. Çalışmanın yöntemi, kuramsal tartışmanın yanı sıra birincil veri toplama tekniği olarak görsel çözümleme ve online anket yöntemidir. Örneklem seçilen iki restoran gözlem yapıldıktan sonra elde edilen veriler dahilinde görsel çözümleme yapılıp bireylere online anket gönderilerek 50 kişiye ulaşılmış ve değerlendirilmiştir. Sonuç olarak renk kavramının birey ve mekan kimliği algısında etkili olduğu sonucu saptanmıştır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Yeme-İçme Mekanları, Renk, Mekan Algısı, Birey Algısı

Kaynak

1. Uluslararası Bilim Kültür ve Sanat Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Ergene, A. İ. (2019). Yeme-içme mekanlarında renk algısının iki restoran örneği üzerinden incelenmesi. 1. Uluslararası Bilim Kültür ve Sanat Kongresi, Güven Plus Yayıncılık A.Ş., s. 58-67.