Yeme-içme mekanlarında renk algısının iki restoran örneği üzerinden incelenmesi

dc.authorid0000-0001-6736-9695en_US
dc.contributor.authorErgene, Ayşe İpek
dc.date.accessioned2024-07-12T20:57:08Z
dc.date.available2024-07-12T20:57:08Z
dc.date.issued2019en_US
dc.departmentFakülteler, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümüen_US
dc.description.abstractYeme-içme mekanlarında renk kavramı, iç mekan tasarımı ve kullanıcı için mekanın kimliğinin algılanmasında etkili olan faktörlerden biridir. Renklerin kullanıcılar üzerindeki etkileri literatürdeki farklı araştırmalarda ortaya konulmuştur. Mekan tasarımlarında, bireylerin sosyo-kültürel çevresel faktörlerinin ve sosyo-ekonomik vb. farklı özellikleri düşünülerek renk seçimi yapılması gerekmektedir. Renk kavramının birey psikolojisi üzerindeki etkisinin önemi göz önünde bulundurulduğunda, tasarımcının fonksiyonel ve sembolik anlamları ön planda tutarak mekanı oluşturması beklenmektedir ve bu durum günümüzde sayısı giderek artan restoranlar için de geçerlidir. Hedef kitlesini ve kimliğini doğru tanımlamış işletmeler, iç mekan tasarımcısı ile işbirliği içinde olarak mekanlarında kullanacakları renkleri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlemelidirler. Çalışma kapsamında, renk kavramı, bu kavramın yeme-içme mekanları ve bireyler üzerindeki etkileri araştırılmış ve bu çalışmaya rastgele örnek olarak seçilen İstanbul Anadolu Yakasında bulunan iki restoran incelenmiştir. Çalışmanın amacı, renk kavramı ve bu kavramın mekan ve bireyler üzerindeki algısının incelenmesi ve bu kurama bağlı olarak örneklem seçilen iki restoranın ele alınmasıdır. Çalışmanın yöntemi, kuramsal tartışmanın yanı sıra birincil veri toplama tekniği olarak görsel çözümleme ve online anket yöntemidir. Örneklem seçilen iki restoran gözlem yapıldıktan sonra elde edilen veriler dahilinde görsel çözümleme yapılıp bireylere online anket gönderilerek 50 kişiye ulaşılmış ve değerlendirilmiştir. Sonuç olarak renk kavramının birey ve mekan kimliği algısında etkili olduğu sonucu saptanmıştır.en_US
dc.identifier.citationErgene, A. İ. (2019). Yeme-içme mekanlarında renk algısının iki restoran örneği üzerinden incelenmesi. 1. Uluslararası Bilim Kültür ve Sanat Kongresi, Güven Plus Yayıncılık A.Ş., s. 58-67.en_US
dc.identifier.endpage67en_US
dc.identifier.isbn978-605-7594-20-4
dc.identifier.startpage58en_US
dc.identifier.urihttp://www.guvenplus.com.tr/guven-yayincilik/117/kongre-kitaplari
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/3072
dc.institutionauthorErgene, Ayşe İpek
dc.language.isotren_US
dc.publisherGüven Plus Grup A.Ş.en_US
dc.relation.ispartof1. Uluslararası Bilim Kültür ve Sanat Kongresien_US
dc.relation.publicationcategoryUluslararası Konferans Öğesien_US
dc.rightsCC0 1.0 Universal*
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.snmzKY06077
dc.subjectYeme-İçme Mekanlarıen_US
dc.subjectRenken_US
dc.subjectMekan Algısıen_US
dc.subjectBirey Algısıen_US
dc.titleYeme-içme mekanlarında renk algısının iki restoran örneği üzerinden incelenmesien_US
dc.typeConference Object
dspace.entity.typePublication

Dosyalar