Toplumsal hareketler: Kapsam ve düalizm sorununu Bourdieu üzerinden aşmak

Küçük Resim Yok

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

“Toplumsal hareketler” üzerine geliştirilen kuramlar, sosyal bilimlerin farklı alanlarından ya da aynı alanın farklı ekollerinden çıkış bulan çeşitli paradigmalar üzerine inşa edilmişlerdir. Bu çeşitlilik hali toplumsal hareketlerin nedenselliklerine ve işleyiş düzeneklerine dair farklı bakış açıları üzerinden bir zenginlik sunsa da, yine de eylemliliğin sınırlarının çizilmesinde ve yapı-fail düalizminin beslediği indirgemeciliğin aşılmasında başarılı olamamıştır. Eylemliliğin kapsamına ilişkin olarak; mevcut paradigmaların örgütlü ve kurumsallaşmış hareketlerle kendiliğinden ve kurumsallaşmamış hareketler arasında kategorik kimi ayrımlara yöneldikleri, buna bağlı olarak kavramsal gerilimlere sebebiyet verdikleri görülmektedir. Düalizm özelinde ise nesnel ve öznel bağlamlar arasındaki ilişkisellik göz ardı edilmiş, “hareket oyununun” temel mantığı öncesi, işleyişi ve sonrasıyla yapı ile fail arasındaki indirgemeci kalıplara sıkıştırılmıştır. Bu makalede mevcut toplumsal hareket paradigmalarının eleştirel bir değerlendirmesi yapılarak kapsam ve düalizme ilişkin söz konusu sorunların (Pierre) Bourdieu’nun “alan analizi” eliyle aşılabileceği gösterilmeye çalışılmıştır.
Theories about social movements have been built on various paradigms that have emerged from different fields of social sciences or from different schools of the same field. Although this state of diversity offers different perspectives on the causalities and mechanisms of social movements, it has remained inadequate in drawing the boundaries of action and overcoming the reductionism that the structure-agent dualism feeds. Regarding the scope of activism, current paradigms seem to lead to categorical distinctions between organized and institutionalized movements and spontaneous and non-institutionalized movements, which in turn results in conceptual tensions. Considering dualism, relationship between objective and subjective contexts is ignored and the basic logic of “the game of movement” is theoretically moulded and reduced into the structure and agent. In this article, first the existing social movement paradigms are critically evaluated then it is demonstrated how the problems associated with scope and duality can be overcome by Bourdieu's “field analysis”.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Toplumsal hareketler, düalizm, Pierre Bourdieu, alan analizi, Social movements, dualism, Pierre Bourdieu, field analysis

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

1+2

Künye

Gürakar, T. (2018). Toplumsal hareketler: Kapsam ve düalizm sorununu Bourdieu üzerinden aşmak / Social movements: Overcoming the problems of scope and dualism through Bourdieu. Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi. s. 221-237.