Özel ve devlet okullarında çalışan okul öncesi öğretmenlerin demografik değişkenlere bağlı olarak mesleki tükenmişlik ve anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2012

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırmada; özel ve devlet okullarında çalışan okul öncesi öğretmenlerinin, demografik değişkenlere bağlı olarak tükenmişlik ve anksiyete düzeyleri araştırılmıştır. Araştırmaya İstanbul?un çeşitli ilçelerinden Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı özel ve devlet okullarında en az 1 sene görev yapmış olan 92?si kadın 8?i erkek 100 okul öncesi öğretmen katılmıştır. Araştırmada demografik özelliklerin belirlenebilmesi için araştırmacı tarafından oluşturulan “Kişisel Bilgi Formu” ,tükenmişlik düzeyini ölçmeye yarayan “Maslach Tükenmişlik Envanteri” ve anksiyete düzeyini ölçmeye yarayan “Beck Anksiyete Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada bağımsız değişken özel ve devlet okulunda çalı?an okulöncesi öğretmenlerinin demografik değişkenleri (ya?, cinsiyet, medeni hal ve i? tecrübesi), bağımlı değişkenler ise tükenmişlik ve anksiyete düzeyleridir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Spearman Korelasyonu, Ki-Kare analizi ve Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Yapılan istatiksel analizlerin sonucunda; tükenmişlik faktörleri ile anksiyete arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bunun yanında özel okullar ve devlet okullarında çalışanların demografik değişkenlere göre bu iki kavramın düzeyleri, ilişkileri birbirinden farklı olarak bulunmuş, bu ilişkiler detaylı tablolar ve açıklamalarla ifade edilmiştir.
This research is based on the levels of anxiety and burnout levels of kindergarden teachers working in both government and private schools depending on their demographic variables. The research was made with a total of 100 teachers, 92 women and 8 men, living in different districts of ?stanbul that has worked at least a year in government and private schools of Education Ministry. There are three scales used by the researcher: “Personal Information Form” formed by the researcher to specify the demographic details “Maslach Burnout Inventory” used to measure the burnout level, “Beck Anxiety Scale” used to measure the anxiety level. The independent variables of the research are the demographic variables of kindergarden teachers working in government and private schools. The dependent variables of the research are the levels of burnout and anxiety. As analysis of data fetched from the research, Spearman Correlation, Chi-Square and Kruskal-Wallis were used. As a result of the statistical analysis a significant relationship is found between burnout factors and anxiety. Also differences were found between the levels and relations of these two factors, the levels of these between private schools and government schools. These relations were explained in detail by using tables and explanations.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Tükenmişlik, Anksiyete, Okul öncesi öğretmen, Burnout, Anxiety, Kindergarden teacher

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Ertürk, M. (2012). Özel ve devlet okullarında çalışan okul öncesi öğretmenlerin demografik değişkenlere bağlı olarak mesleki tükenmişlik ve anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması / The comparison of occupational burnout and anxiety levels of kindergarden teachers working in private and goverment schools depending on demografic variables (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.