Döküm sektöründe görüntü işleme tenkikleri kullanılarak parça kontrolü

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Görüntü işleme teknikleri üzerinde SURF algoritmasının kullanılması farklı sektörlerde, gelecekte ihtiyaç duyulabilecek veya temel olarak kullanılmaya başlanabilecek olan bir uygulamadır. Bu uygulama ile hedeflenen; birçok sensörün yaptığı işlemi tek bir kamera ile yapabilmek, hedefin yerini doğru bir şekilde tespit edebilmek ve bir veya birden fazla hedef görüntünün kaynak görüntüde doğru bir şekilde eşleştirebilmektir. Surf algoritmasının integral görüntü kullanarak eşleştirme yapabilmesinden dolayı, hedef görüntüyü daha hızlı yakalayabilmesi ayrıca zaman tasarrufu da sağlamaktadır. Uygulamanın en önemli özelliği görüntünün boyut, renk ve kontrast gibi değişkenlerin değişimlerinden etkilenmemesi ve yüksek performans ile doğru sonucu vermesidir. Sensörlerin yaygın kullanımı hem maliyet hem de insan gücü kullanımı açısından yüksek maliyet sarfiyatına sebep olmaktadır. Bu tezle birlikte birçok sensörün yapacağı işi tek bir kameraya indirgeyip yüksek performans minimum maliyet sarfiyatı öngörülmüştür.
The use of SURF algorithm on image processing techniques is an application that can be used in different sectors in the future or may be used as a basis. The aim of this application is that many sensors can do the operations with a single camera and accurately determine the location of the target. With this application, one or more target images can be matched correctly in the source image. Due to the fact that the Surf algorithm can match using an integral image, the ability to capture the target image faster also saves time. The most important feature of the application is that the image is not affected by changes in size, color and contrast, and it gives the right result with high performance. The widespread use of sensors causes high costs in terms of both cost and manpower utilization. With this Project, the many sensors instead only a single camera used, therefore high performance and minimum cost consumption in the foresight aimed on this Project.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

SURF algoritması, Döküm sektörü, Var/Yok sensör, Görüntü işleme tekniği, Robotik uygulamalar, SURF algorithm, Die cast, Sensor, Image processing techniques, Robotic application

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Köse, Y. (2019). Döküm sektöründe görüntü işleme tenkikleri kullanılarak parça kontrolü / The part control using image processing techniques in diecast sector (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.