Gazlar konusu ile ilgili bilgisayar destekli öğretim yazılımlarının yeterliliklerinin araştırılması

Küçük Resim Yok

Tarih

2001

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bilgisayar teknolojik araçlar içerisinde en fazla duyu organına hitap edebilenlerden birisidir. Bilgisayara yönelik öğretim hedeflerinin karşıIanmasının temel koşulu, öğretim ilke ve yöntemlerine uygun nitelikte yazılımların geliştirilip (ya da sağlanıp) uygun şekilde kullanılmasıdır. Bu çalışma, eğitim-öğretim sürecinde kullanılan bilgisayar destekli ders yazılımlarının sahip oldukları nitelikleri tespit etmek ve öğretmenlere basit alternatif programların geliştirilmesi hususunda önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, geniş kapsamlı literatür taraması yapılmış ve KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi'nde bilgisayar ve fen bilimleri öğretimi derslerinin yürütülmesinden sorumlu 8 öğretim üyesi ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilerek bir takım ölçütler geliştirilmiştir. Belirlenen bu ölçütIer doğrultusunda evvela piyasada bulunan kimya ile ilgili yazılımlardan ikisinin "gazlar" ünitesi incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Ölçütler doğrultusunda yapılan incelemeler neticesinde, yazılım programlarının öğretimi sürecindeki etkililiği bakımından yeterli oldukları bulunurken. bazı eksikliklerinin de olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra öğretmenlere, öğrenmeyi daha kalıcı kılmak ve dersi öğrencinin de aktif katıldığı bir şekilde işlemek için nasıl basit yazılımlar geliştirebilecekleri konusunda öneriIerde bulunulmuştur.
Computers are one of the most useful technological tools which greatly effect students five senses. Basic condition to reach educational objectives by making use of computer is to have quality software. The aim of this study is to identify the quality of Computer Aided Instruction (CAI) software prepared for teaching chemistry. Also developing a simple software to teach a topic related to gasses and suggesting teachers ways to develop such basic software were aimed at. To reach the aim of this study, the related literature was revieved. 8 academicians were interwieved and the unit "gases" was examined in the two commercial software. Therefore a criteria was deveIoped. Taking into consideration the criteria it is determined that the two software are inadequate in terms of effectiveness in instruction. And the last teachers were suggested that they can develop simple software to make learning lasting and also make students active in their learning environment.

Açıklama

Tam metin/Full text

Anahtar Kelimeler

Eğitim teknolojisi, Bilgisayar destekli kimya öğretimi, Yazılım değerlendirme, Educational technology, Computer aided chemistry instruction, Software evaluation

Kaynak

Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Ayas, A., Karataş, F., Ünal, S., Çalık, M. (2001). Gazlar konusu ile ilgili bilgisayar destekli öğretim yazılımlarının yeterliliklerinin araştırılması. Yeni Binyılın Başında Türkiye'de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu (221-228 ss.). İstanbul: Maltepe.