Psychological and pedagogical cooperation between school and family in the child’s professional adaptation / Çocuğun mesleğinde okul ve aile arasındaki psikolojik ve pedagojik işbirliği

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C.Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

This study deals with case study research on parental involvement in students' education and academic growth in high school. Parent involvement in a students’ education is found to be positively associated with a student's academic performance. However, there has not been much investigation of the mechanisms that explain this cooperation. The present study investigates the potential mechanism of this cooperation: the quality of the teacherstudent relationship. The data was gathered through case study interviews, questionnaires, and classroom observations. It is recommended to recognize that we are dealing with a new generation of students in the 21st century, characterized by self-love, value, confidence, and belief in their future life. The activities during the research were carried out with the 116 parents of students aged 13-17, starting with the 7th to 11th grades. Findings showed that several factors limit the effectiveness of parental involvement in education, including high-stress levels due to divorce, an increase in single-parent families, and the complexity of modern life. The research concludes that parents and teachers should work together to guide students toward their future and invest more time in them, showing interest, listening to and analyzing their thoughts, and correcting their mistakes.
Bu çalışma, lise öğrencilerinin eğitiminde ve akademik gelişiminde ebeveyn katılımını inceleyen bir vaka çalışması araştırmasıdır. Öğrencilerin eğitiminde ebeveyn katılımının, öğrencinin akademik performansı ile doğru orantılı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Ancak bu iş birliğini açıklayan mekanizmalar hakkında çok fazla araştırma yapılmamıştır. Bu çalışma, bu iş birliğinin potansiyel mekanizmasını öğretmen-öğrenci ilişkisinin özellikleriyle birlikte araştırmaktadır. Veriler, vaka çalışması görüşmeleri, anketler ve sınıf içi gözlemleri yoluyla toplanmıştır. 21. yüzyılda kendini seven, değer veren, kendine güvenen ve geleceğe dair umutları olan yeni bir öğrenci nesliyle karşı karşıya olduğumuzu kabul etmek önemlidir. Araştırma, 7. sınıftan başlayıp 11. sınıfa kadar olan 13-17 yaş arası öğrencilerin 116 ebeveyninin katılımı ile gerçekleşmiştir. Sonuçlar, boşanmadan kaynaklı yüksek stres seviyeleri, tek ebeveynli ailelerin artışı ve modern hayatın karmaşası dahil olmak üzere birçok çeşitli faktörlerin eğitimde ebeveyn katılımının etkinliğini sınırladığını göstermiştir. Araştırma, ebeveynlerin ve öğretmenlerin, öğrencilere, gelecekleri için rehberlik edebilmek amacıyla birlikte uyum içinde çalışmaları, onlara daha fazla vakit ayırmaları, onlarla ilgilenmeleri, düşüncelerini dinleyip analiz etmeleri ve böylelikle yanlışlarını düzeltmeleri gerektiği sonucuna varmaktadır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Parental, Family, Engagement, Participation, Performance, Ebeveyn, Aile, İlgilenme, Katılım, Performans

Kaynak

Journal of English Language (JEL)

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

2

Sayı

2

Künye

Zholchieva, A., Zherebayeva, L. ve Abdullaeva, N. (2024). Psychological and pedagogical cooperation between school and family in the child’s professional adaptation / Çocuğun mesleğinde okul ve aile arasındaki psikolojik ve pedagojik işbirliği, Journal of English Language (JEL) T.C.Maltepe Üniversitesi, 2(2), s.76-88.