The effects of picture cues and self-instruction in teaching cooking skills to children with intellectual disabilities
Küçük Resim Yok
Tarih
2019
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Kalem Vakfı
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Literature consists of studies in which picture cues are used for teaching cooking skills. The purpose of this study is to investigate the effect of using the self-instruction strategy and picture cues together in teaching food preparation-cooking-skills to students with intellectual disabilities. Three students with intellectual disabilities participated in the study. The study applied a multiple probe design across participants. Using picture cues and self-instruction strategies together was found to be effective in teaching food preparation skills to students with intellectual disabilities. Participants maintained the targeted skills after 4 months of participating in the study. Findings were discussed and suggestions are presented for future research in this article.
Alanyazında; resimli ipuçlarının kullanılarak yemek pişirme becerilerinin öğretildiği çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere yemek hazırlama-pişirme becerilerini öğretmede resimli ipuçları ile kendine yönerge verme öğretim stratejilerini birlikte kullanmanın etkililiği araştırmaktır. Çalışmaya zihinsel yetersizliği olan üç öğrenci katılmıştır. Araşırmada denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Resimli ipuçlarını ve kendine yönerge verme öğretim stratejilerini birlikte kullanmak, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere yemek hazırlama becerilerinin öğretilmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Çalışmada yer alan katılımcılar hedef becerileri 4 ay sonrada sürdürmüşlerdir. Elde edilen bulgular tartışılmış ve gelecekteki araştırmalar için bu makalede öneriler sunulmuştur.
Alanyazında; resimli ipuçlarının kullanılarak yemek pişirme becerilerinin öğretildiği çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere yemek hazırlama-pişirme becerilerini öğretmede resimli ipuçları ile kendine yönerge verme öğretim stratejilerini birlikte kullanmanın etkililiği araştırmaktır. Çalışmaya zihinsel yetersizliği olan üç öğrenci katılmıştır. Araşırmada denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Resimli ipuçlarını ve kendine yönerge verme öğretim stratejilerini birlikte kullanmak, zihinsel yetersizliği olan öğrencilere yemek hazırlama becerilerinin öğretilmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Çalışmada yer alan katılımcılar hedef becerileri 4 ay sonrada sürdürmüşlerdir. Elde edilen bulgular tartışılmış ve gelecekteki araştırmalar için bu makalede öneriler sunulmuştur.
Açıklama
Anahtar Kelimeler
Pictorial cues, Self-instruction, Cooking skills, Moderate intellectual disabilities, Resimli ipuçları, Kendine yönerge verme, Yemek yapma becerileri, Orta derecede zihinsel yetersizlik
Kaynak
Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi
WoS Q Değeri
Scopus Q Değeri
Cilt
9
Sayı
2
Künye
Dağseven Emecen, D., Aykut, Ç., Karasu, N. ve Dayı, E. (2019). The effects of picture cues and self-instruction in teaching cooking skills to children with intellectual disabilities / Zihin yetersizliği olan öğrencilere yemek pişirme becerilerinin öğretiminde kendine yönerge verme öğretme stratejileri ile resimli ipuçlarının etkililiği.